5 λουλούδια και φυτά για όλες τις εποχές

Τα λουλούδια αρέσουν σε όλους μας όχι μόνο γιατί ομορφαίνουν τον χώρο και τη ζωή μας γενικότερα, αλλά κι επειδή το να τα φροντίζουμε μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και είναι μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία. Η φροντίδα αυτή όμως, πέρα από τα ευχάριστα συναισθήματα που μας δημιουργεί, μπορεί και κάποιες φορές να αποτελέσει και «πονοκέφαλο». Το κάθε λουλούδι και φυτό όχι μόνο έχει τις δικές του «προτιμήσεις» όσον αφορά το νερό και άλλα στοιχεία, αλλά πρέπει να φυτευτεί και συγκεκριμένη εποχή του χρόνου για να «πιάσει» σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι θα πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο πως, αλλά και πότε φυτεύουμε τα φυτά και τα λουλούδια μας, κάτι που σίγουρα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο για κάποιους.

Αν λοιπόν βρίσκετε δύσκολη και χρονοβόρα τη διαδικασία να μάθετε που, πως και πότε πρέπει να φυτέψετε το κάθε φυτό, σας έχουμε πολύ καλά νέα: υπάρχουν είδη φυτών τα οποία και μπορούν να «πιάσουν» αλλά και να παραμείνουν ανθισμένα και όμορφα σχεδόν όλο το χρόνο. Ας γνωρίσουμε τα σημαντικότερα από αυτά!

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα λουλούδια στη χώρα μας. Το άρωμα του δε είναι πολύ χαρακτηριστικό και όμορφο και σε πολλούς φέρνει στο μυαλό ευχάριστες αναμνήσεις και νοσταλγία. Αυτό που μπορεί να μην ξέρατε όμως, είναι το γεγονός ότι το γιασεμί ανθίζει όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί άνετα να επιβιώσει τον Ελληνικό χειμώνα, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα. Το γιασεμί είναι αναρριχητικό φυτό, οπότε θα πρέπει να έχει κάτι κοντά του για να «πιαστεί». Αυτό και το φως του ήλιου, είναι και τα μόνα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι άλλο ένα πολύ αγαπημένο λουλούδι γνωστό για το άρωμα του αλλά και για τα πολύ όμορφα μοβ άνθη του. Το άρωμα του μάλιστα αν και όχι πολύ έντονο, θεωρείται πως έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και αποτελεί τη βάση για πολλά αρωματικά και όχι μόνο προϊόντα. Άλλο ένα της πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν αποκτά μεγάλο όγκο όταν μεγαλώνει. Η λεβάντα μπορεί να αντέξει τα άγρια κρύα αλλά και τις μεγάλες ζέστες. Απλά αν το καλοκαίρι κάνει πολλή ζέστη, καλό είναι να της δίνετε λίγο νερό παραπάνω. Εχθρός της λεβάντας είναι οι δυνατοί άνεμοι, γι’ αυτό απλά πρέπει να φροντίσετε να την τοποθετήσετε σε μέρος που κόβει ο αέρας.

Κάκτος

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ότι ο κάκτος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά και μακροβιότερα φυτά. Δεν τον φοβίζουν ούτε οι ζέστες αλλά ούτε και τα πολλά κρύα. Γενικά, ο κάκτος χρειάζεται μόνο λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα και είναι κομπλέ. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν θα σας γεμίσει τον χώρο με φύλλα και χώματα. Απλά επιλέξτε ένα είδος κάκτου που βγάζει και ανθάκια και θα έχετε ένα όμορφο φυτό για όλες τις εποχές, το οποίο θα χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση.

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένα πιο απαιτητικό φυτό σε σχέση με τα άλλα που αναφέραμε ως τώρα, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί της. Τα άνθη της είναι ροζ ή κόκκινα και το χρώμα τους εξαρτάται από την οξύτητα του χώματος στο οποίο θα φυτευτεί. Η ορτανσία θέλει ένα σκιερό μέρος για να αναπτυχθεί σωστά αφού δεν αγαπάει και πολύ τον ήλιο. Δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά χρειάζεται αρκετό νερό κατά το καλοκαίρι. Εδώ να τονίσουμε κει ότι το ύψος της μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα κι έχει και αρκετά μεγάλο όγκο, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι ιδανική για ένα μικρό μπαλκόνι, αλλά είναι τέλεια για φύτεμα σε παρτέρι!

Γεράνι

Το γεράνι είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με μπλε λουλούδια τα οποία ανθίζουν όλο το χρόνο με μόνη εξαίρεση έναν ή δύο μήνες το χειμώνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος και πότισμα μία φορά την εβδομάδα και θα είναι πάντα σε πάρα πολύ καλή, αν όχι τέλεια, κατάσταση!