10 απλές συμβουλές για τη καλύτερη φροντίδα των λουλουδιών σας

Όλοι μας αγαπάμε τα λουλούδια, είναι το πρώτο δώρο που περνάει από το μυαλό μας για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ενώ όλοι μας θέλουμε να έχουμε πολλά και όμορφα λουλούδια μέσα στο σπίτι μας. Τα φυσικά λουλούδια είναι ιδανικά για όσους θέλουν να γεμίσουν έναν χώρο με χρώμα ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς του Φενγκ σούι, κάνουν και καλό στην όλη ενέργεια και αύρα του χώρου. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που, δυστυχώς, προτιμούν τα ψεύτικα άνθη για τη διακόσμηση του σπιτιού τους.

Το σαφές πλεονέκτημα που έχουν τα ψεύτικα λουλούδια έναντι των αληθινών είναι φυσικά το γεγονός ότι κρατούν για πάντα το χρώμα και το σχήμα τους, δεν χρειάζονται φροντίδα και δεν «πεθαίνουν» ποτέ. Τα φυσικά όμως είναι πολύ πιο όμορφα – τα περισσότερα ψεύτικα λουλούδια δεν μοιάζουν και πολύ με φυσικά – κι επιπλέον, η φροντίδα τους μπορεί να αποτελέσει μία πολύ χαλαρωτική αλλά και ικανοποιητική εμπειρία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φυτέψεις λουλούδια και να τα «μεγαλώσεις» ή να κρατήσεις ζωντανό για όσο το δυνατόν περισσότερο ένα μπουκέτο λουλούδια.

Αν λοιπόν θα θέλατε να έχετε φυσικά λουλούδια στον χώρο σας αλλά δεν ξέρετε πώς να τα φροντίζετε, δείτε εδώ μερικές απλές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές!

Αλλαγή νερού και βασική φροντίδα

Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε ζωντανό ένα όμορφο μπουκέτο λουλούδια που σας πρόσφερε κάποιος, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την εξής απλή συμβουλή: αφού τα βάλετε σε ένα βάζο, να αλλάζετε το νερό τους μέρα παρά μέρα και να κονταίνετε λίγο τα κοτσάνια τους. Επίσης καλό είναι να αφαιρείτε και τα φυλλαράκια τους που είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού για να μη σαπίσουν και επιταχύνουν τον «θάνατο» του μπουκέτου σας.

Βαζελίνη για τα σαλιγκάρια

Τα σαλιγκάρια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν λουλούδια σε γλάστρες στο μπαλκόνι τους. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε την εισβολή τους με έναν κάπως φυσικό τρόπο, απλά αλείψτε βαζελίνη στο εξωτερικό μέρος των γλαστρών σας, έτσι ώστε τα σαλιγκάρια να μην μπορούν να «σκαρφαλώσουν».

Οι πασχαλίτσες καταπολεμούν τη μελίγκρα

Η μελίγκρα – μικρό έντομο που μοιάζει με μυρμηγκάκι – είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για όσους έχουν λουλούδια είτε στο μπαλκόνι είτε στον κήπο τους. Αν λοιπόν θέλετε να απαλλαγείτε από αυτές μια και καλή, προμηθευτείτε πασχαλίτσες, οι οποίες και είναι ο φυσικός εχθρός τους. Δεν εννοούμε φυσικά να μαζέψετε πασχαλίτσες από τους αγρούς! Μπορείτε να τις βρείτε σε καταστήματα με είδη κήπου, απλά ρωτήστε κάποιον γεωπόνο ή κηπουρό και σίγουρα θα σας πει που θα τις βρείτε.

Αλλάξτε με ασφάλεια γλάστρα στους κάκτους σας

Οι κάκτοι είναι από τα πλέον δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου αφού ζουν πολύ και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η μετακίνηση τους όμως από το ένα γλαστράκι στο άλλο μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των αγκαθιών τους. Αν δεν θέλετε να τρυπηθείτε λοιπόν, πάρτε ένα φύλλο εφημερίδας ή περιοδικού και διπλώστε το μέχρι να γίνει μία αρκετά χοντρή λωρίδα. Τυλίξτε τη λωρίδα αυτή γύρω από τον κάκτο και μπορείτε να τον μετακινήσετε με απόλυτη ασφάλεια!

Χρησιμοποιείστε βότσαλα από τη παραλία

Την επόμενη φορά που θα πάτε στη παραλία, μαζέψτε μερικά βότσαλα! Τα βότσαλα μπορούν να τοποθετηθούν είτε στον πάτο μιας γλάστρας για καλύτερη και πιο αποτελεσματική στράγγιση του νερού κατά το πότισμα, είτε πάνω από το χώμα για να προσφέρουν τη σωστή υγρασία στο λουλούδι σας.

Μη φυτεύετε παράταιρα λουλούδια στην ίδια γλάστρα

Αν έχετε μεγάλες γλάστρες και θέλετε να φυτέψετε διάφορα είδη λουλουδιών ή φυτών σε αυτές, φροντίστε ώστε τα είδη αυτά να συγγενεύουν. Τα συγγενικά φυτά έχουν σχεδόν πανομοιότυπες ανάγκες όσον αφορά το νερό και αναπτύσσονται αρμονικά μεταξύ τους, χωρίς το ένα να προκαλεί προβλήματα στο άλλο.

Κόψτε να νεκρά άνθη

Αν τα φυτά σας έχουν νεκρά άνθη, φροντίστε να τα απομακρύνετε αμέσως, έτσι ώστε και το φυτό σας να είναι πιο όμορφο αλλά και να βγουν νέα λουλούδια.

Αναζωογονήστε τις χάλκινες γλάστρες σας με λεμόνι

Οι χάλκινες γλάστρες είναι πολύ όμορφες, αλλά με τον καιρό μαυρίζουν και χάνουν την ομορφιά και τη λάμψη τους. Για να μη συμβεί αυτό, απλά τρίψτε τις με μισή λεμονόκουπα όταν αρχίσουν να μαυρίζουν.

Να έχετε πάντα λίγο σφουγγαράκι ανθοπωλείου

Αν θέλετε να προσφέρετε λουλούδια από τις γλάστρες ή τον κήπο σας, καλό θα ήταν να τα τοποθετήσετε στο ειδικό σφουγγαράκι που χρησιμοποιούν και οι ανθοπώλες και να πείτε στον παραλήπτη να το μουσκεύει τακτικά. Το σφουγγαράκι αυτό θα το βρείτε στα ανθοπωλεία και στα καταστήματα με είδη κηπουρικής.

Κρατήστε μακριά τα ζωύφια με νερό και σαπούνι

Ψεκάστε τα φυτά σας με ένα διάλυμα 1/10 σαπούνι και νερό για να κρατήσετε τα ζωύφια μακριά τους!